Rust, reinheid, regelmaat

Bijna iedereen heeft weleens gehoord van de 3 R-en: Rust, Reinheid en Regelmaat. 

Een trio uit de oude doos, destijds bedoeld als leidraad bij de opvoeding van kleine kinderen. Wat blijkt; ze scheppen ook voor de meeste volwassenen een prettige omgeving.

En juist in onze hectische samenleving zijn ze actueler dan ooit.

Met lean gaan we ook op ons werk terug naar deze bijna weldadige deugden.

Om te beginnen met rust door ervoor te zorgen dat de belasting van medewerkers in orde is. Niet te veel werk en niet te weinig. Dat kan wanneer medewerkers gemakkelijk op verschillende plekken ingezet kunnen worden. En wanneer we voor iedere functie meer dan één medewerker beschikbaar hebben.

Reinheid brengen we aan door de werkomgeving te ontdoen van ballast met 5S. 5S is een lean instrument dat ons helpt om in 5 logische stappen (Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren, Standhouden) onze werkplek te optimaliseren. Groot voordeel van 5S is dat het niet alleen onze werkomgeving aanpakt, maar dat het aanzet tot het verbeteren van onze werkprocessen.

En regelmaat is waar we in een lean omgeving voortdurend naar streven. Regelmaat door bijvoorbeeld werk gelijkmatig te verdelen over medewerkers. En door werk zo regelmatig mogelijk te verdelen over de tijd.

Terug dus naar de 3 R-en waarmee het leveren van maximale klantwaarde tegen minimale inspanning weer een stapje dichterbij komt.