Begint eer ge bezint

Tot in de puntjes uitdenken van een organisatie wordt vaak gezien als een goede zaak, want je wilt graag succesvol zijn en liever niet te snel ‘onderuit’ gaan.

Maar veel beginnende bedrijven, ondernemers of netwerken starten met iets anders. Er is nog geen plan, geen organisatieplaatje. Maar wel iets anders: passie!

En passie betekent energie, betekent voorwaartse beweging.

Als je dan op stoom bent en de vraag naar jouw product, dienst of specifieke kennis wordt steeds bekender in de markt, komt vanzelf het moment van bezinning. Waar wil ik eigenlijk naartoe? Wanneer is het voor mij, of ons, succesvol? En wat betekent dat voor mijn processen? En competenties die daarvoor nodig zijn?

Een casus uit mijn directe omgeving, van mijn echtgenote wel te verstaan. Gestart met het maken van kinderkleding, ja,inderdaad vanuit Passie. De tafel in de woonkamer is inmiddels het zenuwcentrum geworden van Combineer ’t. Met orderverwerking, productie, marketing en communicatie allemaal op één plek en verenigd in één persoon. Processen zijn inmiddels gestandaardiseerd. Langzaamaan wordt de grens van de huidige organisatie bereikt. Van passie naar productie?

Introduceren van de Kata helpt om het onvermijdelijke moment van bezinning vorm te geven: wanneer is mijn organisatie succesvol, hoe ziet dat er dan voor mij persoonlijk uit? Hoe zit dat met mijn passie, op welke manier maak ik daar maximaal gebruik van als mijn organisatie groeit en toegekomen is aan een nieuwe fase?

En wat belemmert mij op dit moment om naar het eerstvolgende niveau te groeien? Is dat de ‘harde’ kant van kennis en vaardigheden, materiaal en machines? Of is dat mentaal, omdat je gedwongen wordt om onderdelen los te laten?

Een ding is zeker: de Kata helpt om duidelijk te krijgen waar je naartoe wilt en waar je nu staat ten opzichte van die ambitie. Maar het helpt ook accepteren dat veel nog onzeker is wat legitimeert om simpelweg stil te mogen staan bij wat de eerste stap zou moeten zijn. En dan te dóen. Met focus en energie voorwaarts, net zoals toen je begon!